Tornar a la portada d'Infernet
Publicat el 28/07/2006 - 12:33
Opcions: | Imprimir article

Els protagonistes d'eixe dia són el tabal, la dolçaina i la gralla, instruments tradicionals per excel·lència. Aquests tres instruments gaudeixen ara de bona salut ja que és molta la gent que els toca per afició, però no fa tants anys en la majoria dels nostres pobles deixaren d’escoltar-se i els sonadors d’aquests instruments es podien comptar amb els dits de les mans. Ser músic tradicional era un ofici, a més, minoritari. A Vinaròs mateix, trobar-ne un per a les festes va ser fins i tot difícil durant molts anys. Afortunadament avui dia és diferent ja que comença a ser molta la gent que els toca per gust i no per una motivació econòmica, i això és d’agrair.

Fa uns anys la dolçaina i el tabal es van introduir a l’escola de música de Vinaròs i avui dia hi ha una alumnat considerable. Va ser un pas important i els resultat ja els hem escoltat en altres edicions de l’aplec. L’any passat us comunicavem, amb alegria, que el ministeri d’educació habia conclòs ja els tràmits de regulació de la dolçaina amb èxit. Bé doncs, aquest passat juliol ha sortit la llei per la qual s’impartirà l’asignatura de dolçaina en aquells conservatoris que ho demanen aquest mateix curs 2006-2007. És molt posible que, per motius polítics, això s’acabe retrassant un poc. Però encara que així siga, ja tot és questió de temps,de poc temps.

Tots els anys intentem conseguir que ens visiten diferents agrupacions de dolçainers, grallers i tabaleters de les terres veïnes, les quals fan un pasacarrer desde la Plaça de L'ajuntament fins al Passeig Marítim de Vinaròs, on finalment i per a concloure l'acte ens fan gaudir de una peça destriada de la gran qüantitat de sinfonies tradicionals.

Articles relacionats: